Bezoek Muséum Départemental du Var, Toulon — 19 april 2019

In het kader van de “educatieve rando” bezochten dit kleine museum. We werden door de equipe van het museum en door gids Sebastian zeer vriendelijk ontvangen en begonnen snel aan het bezoek. In de eerste zaal werd ons uitgebreid de ontstaansgeschiedenis van de Var getoond. Het ontstaan van de diverse soorten gesteentes, de vele verschillende hoogtes van de zee, het ontstaan van gorges. Honderden miljoenen jaren geschiedenis worden helder weergegeven en uitgelegd. 

Vervolgens kregen we een uitgebreide toelichting over de eerste mensen in de Var en latere komst van onze soort, de Homo Sapiens. Dieper terug in de tijd werd de Var bewoont door talloze dinosaurussen waarvan mooie fossielen zijn gevonden en worden getoond. 

Naast deze zaaltjes is er ook een mooie collectie met speciale gesteentes en mineralen. 

Vervolgens voerde Sebastian ons naar de zeer grote collectie van opgezette dieren die op dit moment in de Var leven. De lynx en wolf spreken natuurlijk tot de verbeelding, maar minstens even indrukwekkend zijn de vele vogels die in alle soorten en maten vandaag de dag de Var bewonen. 

De museum collectie is zo rijk en zo divers dat iedereen wel wat van zijn gading vond om langer naar te kijken en te bewonderen en het was leuk om te zien dat ook gids Sebastian genoot van de belangstelling en de verschillende vragen. 

Na zoveel cultuur was het tijd voor de open lucht en namen we de kabelbaan omhoog naar de Mont Faron. Daar sloten we met een gezamenlijke pique-nique ons gezamenlijke programma af en kon ieder op eigen gelegenheid de top van de berg verkennen. Er is een dierentuin voor katachtigen (roofdieren), een oorlogsmonument met wapentuig en een leuk sentier dat in een rondje over de top voert. 

Met algemene stemmen verklaarden de deelnemers het een heerlijk uitje te hebben gevonden en absoluut terug te willen gaan om met name het museum nog eens rustiger te bekijken. 

Menno Rientjes

Foto's