Wandelingen

Donderdag wandeldag

Bijna iedere donderdag organiseert één van onze gidsen ('animateur', 'accompagnateur' of 'encadrant' in het Frans)  een wandeling. De gids verkent vooraf meestal de wandelroute en heeft tijdens de wandeling de leiding. 

Ons wandelgebied strekt zich uit van de Bouches-du-Rhône en de Vaucluse tot aan de Alpes-Maritimes én van de Côte d'Azur tot aan de Alpes-de-Haute-Provence. Het centrum van onze activiteiten ligt echter in de Var.

Een wandeling, inclusief reistijd, pauzes en drankje achteraf, neemt een halve tot een hele dag in beslag. 

Het wandelseizoen loopt van september tot en met juni. In de zomermaanden juli en augustus worden geen wandelingen georganiseerd. Het is dan vaak te warm en door droogte zijn veel wandelgebieden niet toegankelijk vanwege het grote risico op bosbrand.

Deelname

Leden ontvangen voor iedere wandeling een e-mail met een link naar informatie op de website. Leden kunnen zich via de website aanmelden voor de wandeling. Niet leden kunnen als introducé van één van onze leden deelnemen aan een wandeling. Een lid meldt zijn of haar introducé aan via de website.

Overweeg je lid te worden, maar wil je eerst eens met ons kennismaken, dan kun je je ook als gast aanmelden voor een wandeling bij de wandelcoördinator.

Kosten deelname als introducé of gast € 5,= per keer, te betalen aan de gids.

Bij slecht weer of een te groot risico op bosbrand (code oranje of rood) gaat de wandeling niet door. De deelnemers worden daarover tijdig per e-mail geïnformeerd.

Vier categorieën

Wandelen in de Provence is niet hetzelfde als wandelen in Nederland. De moeilijkheidsgraad zit meestal niet in het aantal kilometers, maar in het aantal hoogtemeters (dénivelé) en de technische uitdagingen van een wandeltocht. Ook de weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld warmte of harde wind, kunnen een wandeling behoorlijk verzwaren.

Zorg er daarom voor dat je altijd goed bent voorbereid op veranderende omstandigheden. 

De wandelingen zijn ingedeeld in vier categorieën. Iedere categorie komt één keer per maand aan bod. Bij twijfel of een wandeling geschikt voor je is, kan altijd vooraf contact worden opgenomen met de gids.

Toelichting op de categorieën:

C1 Alle wandelaars. Het tempo ligt niet zo hoog zodat er genoeg zuurstof overblijft om gezellig met elkaar te praten. Er zijn geen technische uitdagingen.

C2 Redelijk geoefende wandelaars. Het tempo ligt wat hoger. Er zijn nauwelijks technische uitdagingen.

C3 Goed geoefende wandelaars. Er wordt een redelijk tempo aangehouden en er zijn technische uitdagingen mogelijk. De wandelroute wordt vooraf niet altijd verkend door de gids, dus wandelaars moeten rekening houden met de mogelijkheid dat een wandeling soms niet verloopt zoals vooraf door de gids is gepland.

C4 Zeer goed geoefende en avontuurlijke wandelaars. De wandelroute wordt vooraf meestal niet verkend door de gids en er zitten vaak technische uitdagingen in het traject.